top of page

Accentloos spreken

In vroeger tijden bestond er het ABN: het Algemeen Beschaafd Nederlands. In 1970, ja, zo lang geleden alweer, werd die term afgeschaft en vervangen door Algemeen Nederlands. Want een ieder die géén ABN spreekt, zou wel eens als onbeschaafd bestempeld kunnen worden. Sinds 2005 is de term Standaard Nederlands ingevoerd. Dat is onze taal volgens het "groene  boekje". Maar hoe zit het met de uitspraak? Wanneer spreken we nu eigenlijk standaard Nederlands. Er bestaan zoveel accenten en dialecten dat het bijna onmogelijk is om een streek aan te wijzen waar men standaard Nederlands spreekt. Als je alleen al bedenkt dat de letter R op tenminste 9 verschillende manieren kan worden uitgesproken, dan zakt je de moed toch in de schoenen?

Een accent afleren

Het hebben van een accent zegt naar mijn idee iets over de streek waar je vandaan komt en de liefde die je voelt voor de plek waar je bent groot gebracht. Ik zou het heel jammer vinden als accenten en dialecten zouden verdwijnen.

Er zijn echter situaties waarin het niet gewenst is dat men hoort waar je vandaan komt. Werk je voor radio of TV, bij een call-centre, als telefonist / secretaresse met klanten door het hele land, dan kan het soms heel handig zijn als je je accent "uit" kan zetten.

De praktijk voor spreken en zingen is gespecialiseerd in het werken met accenten. Dus wil je graag aan de slag met je accent, neem dan contact op met de praktijk.

Het hebben van een accent is geen logopedisch probleem en zal dus niet door een zorgverzekeraar vergoed worden.

Henrike Jansen logopedie logopedist zang gelderland Ik wil van mijn accent af lax vox lichtenvoorde stem stemtherapie ik wil van mijn accent af ABN praten

Een accent aanleren

Ik houd heel erg van theater, dans en zang. Daardoor kom ik veel in aanraking met  zangers, dansers en acteurs.

Ik heb de afgelopen jaren zeer veel acteurs, die speelden in echt goede amateurproducties geholpen met het neerzetten van een overtuigende rol. Voor die rollen moesten vaak bijzondere stemmen opgezet worden, en moest er Nederlands gesproken worden met een Frans accent, een Engels accent of een "boers" accent.

Met het script onder de arm gaan we samen op zoek naar jouw mogelijkheden om je eigen accent los te laten. We analyseren de kenmerken van het accent dat er gevraagd wordt en trainen het stap voor stap in aan de hand van het script.

bottom of page