top of page

Adem

Ademhalen is voor de meeste mensen iets heel vanzelfsprekends. Toch is ontspannen ademhalen voor sommigen een hele kunst. Emoties en spanningen hebben veel invloed op de ademhaling en daarmee op de gemoedstoestand. Denk maar aan hyperventilatie, hoog ademen of te snel ademen.Chronisch ontregelde adem kan bovendien leiden tot allerlei lichamelijke klachten.

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie adem je doorgaans meer in dan uit. De lucht stapelt zich op en je gaat je benauwd voelen. Je gaat je angstig voelen en je gaat nog meer inademen. Ik kan je helpen die negatieve spiraal te doorbreken.

Hoorbaar ademen

Ademen halen hoort geen geluid te maken. Hoor je piepjes, raspjes of geruis? Ben je er ook benauwd of kortademig bij. Ik kan meestal analyseren waar het geluid door veroorzaakt, maar ook zonder een oorzaak kan er vaak een succesvolle behandeling opgezet worden

Te snel ademen

Te snel ademen kan het lichaam een gejaagd gevoel geven en kan uiteindelijk ook leiden tot hyperventilatie. Het geeft ook vaak vermoeidheid. Specifieke trainingen kunnen er voor zorgen  dat je adempatroon rustiger wordt.

Te hoog ademen

Als we ademen beweegt doorgaans de buik rustig naar binnen en naar buiten. De ribben bewegen rustig mee. Mensen die te hoog ademen, ademen vooral met beweging van de ribben. Soms ben je er kortademig bij en heb je weinig uithoudingsvermogen. Ik kan je helpen de adembeweging weer zijn natuurlijke weg te laten vinden

Ademtherapie is een logopedische behandeling. Met verwijzing worden de behandelingen vergoed. Let op, ben je ouder dan 18, dan wordt je eigen risico aangesproken.

Henrike Jansen logopedie logopedist zang gelderland Ik wil van mijn accent af lax vox lichtenvoorde stem stemtherapie adem hyperventilatie COPD mondademen hoorbaar ademen

Mondademen

In rust ademen we door onze neus in en uit en zijn de lippen gesloten. De neus filtert, verwarmd en bevochtigd de ingeademde lucht zodat de slijmvliezen beschermd worden. Geuren hebben een belangrijke signaalfunctie. Mondademen is ongunstig voor de slijmvliezen en de stembanden. Ook heeft het vaak een negatief effect op de spraak. Zowel voor kinderen en volwassenen is het heel belangrijk dat ze leren door hun neus te ademen. 

bottom of page